Hesarin pääkirjoitus 16.5. kertoo, että ”On parempi äänestää edes vaalikoneen ehdokasta kuin jättää kokonaan äänestämättä.” Niinköhän?

 

Siitä olen pääkirjoituksen kanssa samaa mieltä, että parempi on äänestää kuin jättää kokonaan äänestämättä. Äänestäminen kun on demokraattiseksi itseään kuvaavassa yhteiskunnassa sekä kansalaisvelvollisuus että kansalaisoikeus. Ja jos äänestäjä kokee vaalikoneesta saavansa todellista apua ja löytää sieltä juuri se oikean, niin suositus toimii.

 

Mutta entäpä sitten, jos vaalikonekaan ei ole ollut riittävän hyvä myyjä? Ollaan siis tilanteessa, jossa äänestäjä perusteellisesti tutustunut ehdokkaisiin, suomalaisten puolueitten ohjelmiin ja jopa EU-parlamentin rooliin ja toimintatapaa ,eikä kaikesta perehtymisestään huolimatta löydä mieleistään ehdokas/puolue-yhdistelmää. Mitä sitten? Pitäisikö silloin jättää äänestämättä?

 

Oma vastaukseni on EI PIDÄ JÄTTÄÄ ÄÄNESTÄMÄTTÄ. Silloinkin pitää äänestää. Ja silloin ilmeisin vaihtoehto on äänestää joko tyhjää tai Ruksiliikkeen ja Kirkkoveneen vaaliliittoa.

 

Tyhjän äänestämisessä on vaaransa. Se voi saattaa, usein poliittisin perustein nimitetyt ääntenlaskijat liian suureen kiusaukseen. En kylläkään muista koskaan kuulleeni, että yksikään vaalivirkailija olisi jäänyt kiinni ”tyhjän vaalilipun täyttämisestä”. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niin olisi voinut käydä. Itselläni ensi kerran heräsi epäilys viime kuntavaalien ääntenlaskennan yhteydessä. Tarkistuslaskennassa muistaakseni vajaat 10.000 Kirkkovenettä hävisi. Asialla voi toki olla aivan luonnollisetkin syyt.

 

Hämmästyttää kuitenkin Hesarin virallinen kanta, mitä asian käsittely pääkirjoituksena käsittääkseni kertoo. Joko äänestät henkilöä/puoluetta tai et äänestä. Missäköhän määrin siihen vaikuttaa sen rooli ainoana valtakunnallisena vallan sylikoirana? Pitäisi jopa yksittäiselle pääkirjoitustoimittajalle olla selvää, että on mahdollista myös äänestää Kirkkovenettä.

 

Itse asiassa Hesarille voisi heittää kysymyksen: Kumpi on parempi, nukkua vai äänestää Kirkkovenettä?

 

Vai sopisiko vielä kärjistää: Mikä on parempi nukkua, äänestää protestipuoluetta(mitä tahansa) vai äänestää Kirkkovenettä?

 

Kannattaa muistaa, että kaikki annetut äänet ovat äänestäjien kannanotto ja ne lasketaan. Nukkuvien ääniä ei lasketa, juuri koska niitä ei ole. Ne ovat yksinomaan vähennyslaskun tulos.